5 Elementen Behandeling

Ik werk volgens het ritme van de natuur met de vijf elementenleer. De natuurelementen water, hout, vuur, aarde en metaal zijn cyclisch met elkaar verbonden. Het is gebaseerd op de eeuwenoude Traditionele Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine, TCM). TCM gaat uit van het herstellen van energetische disbalans.

De elementen zijn terug te vinden in de seizoenen en zijn -oosters bekeken- gekoppeld aan energiebanen/meridianen, organen, reflexzones en lichaamsvloeistoffen.
Levensenergie (Chi of Qi) ontstaat door wrijving tussen de uiterste polen energetisch bekeken: yin en yang. We voelen ons het prettigst als alle energie vrij kan stromen. Te lange stagnatie leidt onvermijdelijk tot huidproblematiek zoals irritatie, jeuk, droogte, roodheid, een vette huid, acne en huidverslapping.
TCM ziet rimpels als spiegel van je leefstijl, wat er in jouw leven speelt of speelde (ups en downs). Volgens TCM weerspiegelt een huidbeeld ook de toestand van de energie van organen en ook welke constitutie je hebt, gezien vanuit de vijf elementen leer.


Tijdens de behandeling werk ik op:

 • ✓ het herstel van jouw energiebalans in lijf en huid
 • ✓ de thematiek gekoppeld aan jouw lichaam en/of het actuele seizoen
 • ✓ jouw huidindicatie(s)

Gevolg is dat je hele systeem en dus ook je huid in balans komt. Fysieke, mentale en emotionele voeding zorgt voor een gezonde gloed en een stralende huid.

Ervaar wat de seizoenen met je doen

Ieder seizoen heeft volgens de vijf elementen filosofie een eigen kracht. Ieder heeft zowel fysiek als mentaal een eigen uitwerking. Van uitbundige bloei in de lente (hout) via groei (vuur), oogst (aarde) en loslaten (metaal) naar inkeer in de winter (water). Ieder seizoen laat sporen na op je huid die doeltreffend worden aangepakt. Natuurlijk kan ik ook preventief werken op een aankomend seizoen.

De vijf elementen behandeling wordt een geurenreis met natuurlijke oliën:

 • ✓ kort gesprek vooraf over je wensen en eventuele klachten
 • ✓ Intens dubbele reiniging
 • ✓ Massage gezicht-hals-decolleté en/of hoofdhuid-nek
 • ✓ Masker gezicht-hals-decolleté
 • ✓ Kleipakking op orgaanzone: dat orgaan(paar) wat aandacht nodig heeft (volgens het actuele seizoen)
 • ✓ Licht- en kleurtherapie (bio stimulatie)
 • ✓ Massage van (voet)reflexzones en meridianen
 • ✓ Eindverzorging gezicht-hals-decolleté

Behandelduur 80 minuten.


Water (winter)
Deze behandeling speelt een grote rol tijdens de energetische winter (november- medio januari), concentreert zich op de vochthuishouding (oedeem) en zorgt dat de huid meer spankracht krijgt en minder verslapping laat zien.

Hout (lente)
Hout is energetisch actief van februari tot medio april. De behandeling richt zich na de winter op diepe reiniging van de huid en verbeterde energiecirculatie. Betere doorbloeding zorgt voor verheldering en schone poriën. Holistisch gezien versterkt het immuunsysteem en wordt ontgiften in gang gezet.

Vuur (zomer)
Vuur werkt kalmerend en verfrissend tijdens de energetische zomer (mei- medio juli). Het werkt op de grote bloedsomloop, en emotioneel geeft het blijheid en plezier. Deze behandeling gaat jeuk en irritatie van de huid tegen.

Metaal (herfst)
Deze behandeling speelt een grote rol tijdens de energetische herfst (augustus- medio oktober). Na de zomer moeten vocht en mineralen worden toegevoerd aan de huid. De zomer zorgde immers voor droogte en de zon voor verdikking van de opperhuid, in de herfst (loslaten) worden ook afvalstoffen afgevoerd zowel lichamelijk als mentaal.

Aarde (gehele jaar)
De aarde behandeling speelt een stabiliserende en verbindende rol tussen de andere seizoenen in. Het zijn steeds 18 dagen tussen overgangen van de andere vier seizoenen/elementen. Aarde neemt bij iedere seizoenswisseling haar positie in en geeft ons daarmee de kans geeft om gedurende het jaar evenwicht te houden of terug te vinden. De behandeling revitaliseert de lymfestroom en het bindweefsel, het ontspant de huid.