Pigment is de kleurstof die je huid kleurt als het in aanraking komt met ultraviolet licht (UV-licht). Pigment wordt ook wel melanine genoemd en het vormt een natuurlijke bescherming tegen UV-straling.

De oorzaak

De oorzaak van pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, is dat pigmentcellen (melanocyten) bij overmatige en langdurige blootstelling aan zonlicht in de war raken. Ze communiceren onderling niet goed met elkaar met als gevolg ongecontroleerde pigmentaanmaak. Pigment hoopt zich op en er ontstaan donkere vlekjes.

Gedurende ons leven wordt de huid veelvuldig blootgesteld aan zonlicht. Vaak wordt er te weinig zonnebrandcrème (SPF, Sun Protection Factor) gesmeerd om de huid te beschermen. Huidcellen beschadigen en het cel-DNA verandert. Op jonge leeftijd toegebrachte schade uit zich in het geval van pigmentatie rond middelbare leeftijd: pigmentvlekken worden zichtbaar. Ze verschijnen dan ook op plaatsen die veelvuldig aan zonlicht zijn blootgesteld zoals het gezicht, decolleté en handruggen.

Pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd.

Een pigmentvlek is bijna altijd goedaardig maar als het verandert van vorm of kleur is het verstandig om een arts te raadplegen.

Hoe kan ik pigmentvlekken voorkomen?

Gebruik het hele jaar door SPF om het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken te voorkomen en de huid te beschermen zichtbaar en onzichtbaar licht. Gebruik bij voorkeur een breedspectrum zonnefilter, dit houdt in dat niet alleen zichtbare zonnestralen worden tegengehouden maar ook de onzichtbare straling: ultraviolet licht (UV-licht) en infrarood (IR).

Gebruik producten die een hoge dosis aan antioxidanten bevatten, deze helpen bij de bescherming tegen invloeden van straling. Priori minerale foundation heeft een SPF 25 en het egaliseert tevens oneffenheden, verzacht lijntjes en rimpels. Deze foundation doet prima dienst ter vervanging of aanvulling op een crème met SPF.

Lees hier meer over Priori en Priori Mineralen

Hoe kom ik van pigmentvlekken af?

Melkzuur geeft effectief resultaat als de hyperpigmentatie zich in de opperhuid bevindt. Melkzuur verweekt dode huidcellen (peeling) en laat huidcellen naar het huidoppervlak opschuiven waardoor ook pigmentcellen verdwijnen. Omdat dit proces tijd nodig heeft is een peeling in kuurvorm aan te raden.

Habitat biedt de volgende oplossingen:

Professional Peeling
Professional Peeling Superceutical