De oorzaak van acne

Acne is een huidprobleem dat zowel bij mannen als vrouwen kan optreden vanaf de puberteit. Ook op latere leeftijd kan acne voorkomen. Het wordt veroorzaakt door een verhoogde gevoeligheid voor geslachtshormonen die de werking van talgklieren beïnvloeden. Ook is er vaak sprake van een verdikte buitenste huidlaag (de hoornlaag) door overmatige verhoorning van het huidoppervlak.

De talgklieren produceren overmatige talg (huidsmeer, een vetachtige substantie), tot wel 20 maal zoveel als gemiddeld, dat zich vermengt met de verhoornde, dode huidcellen. De poriën verstoppen hierdoor en dit mengsel is een voedingsbodem voor de bacterie die acne aanwakkert, de Propioni Bacterium Acnes. Talg kan niet op tijd worden uitgescheiden via de porie en zo ontstaan onzuiverheden zoals puistjes (pustels) met een zwart en/of witte kopje erop. In ergere gevallen ontstaan zelfs ontstekingen omdat talg een eigen weg gaat zoeken. Dit gebeurt ook onderhuids en kan erg pijnlijk zijn.

Invloeden die acne kunnen bevorderen

Andere invloeden zijn transpiratie, druk of wrijving van bijvoorbeeld een helm, stress of spanning, voeding, hormonale invloeden zoals (poging tot) zwangerschap en UV-licht. Deze zaken kunnen bevorderend werken op acne maar het zijn geen directe oorzaken. Bij vrouwen kan tijdens de menstruatie de aanmaak van progesteron na de eisprong stimulerend werken op de talgproductie wat acne kan bevorderen.

Acne kan je zelfvertrouwen of zelfbeeld naar beneden halen. Dit is erg vervelend en het risico bestaat dat je in een sociaal isolement raakt. Hoewel een oorzakelijk verband niet wetenschappelijk is aangetoond is het raadzaam om suikerrijk voedsel, frisdrank en melkproducten zoveel mogelijk te vermijden. Voldoende beweging verlaagt het stressniveau en zorgt voor een betere bloedcirculatie. Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd. Probeer van de huid af te blijven, want krabben en op een verkeerde manier puistjes uitdrukken kan blijvende littekens veroorzaken.

Vergoeding en behandeling

De zorgverzekeraar kan een acnebehandeling vergoeden mits je hiervoor verzekerd bent. Bekijk goed de polisvoorwaarden. Acne varieert van lichte tot ernstige mate en behoort specialistisch te worden behandeld om verergering te voorkomen.

Habitat Huidverbetering geeft totaaladvies en biedt de volgende behandelingen:

Acne behandeling
Bindweefselmassage
Professional Peeling
LavieSage nutricosmetics